Основа бульйону Фрейзера
Призначення:
Основа бульйону Фрейзера (DM1292) рекомендується для первинного та вторинного
збагачення, виділення і підрахунку Listeria
monocytogenes в продуктах харчування та кормах для тварин.
Короткий опис та пояснення:
Лістерії - мікроаерофільні, грампозитивні,
аспорогенні, неінкапсульовані, нерозгалужені, регулярні, короткі, рухливі палички.
Рухливість найбільш виражена при 20°С.
Найбільш поширені супутні бактерії, які знаходять в джерелах живлення, що потенційно містять Listeria є:
стрептококи, особливо ентерококи, мікрококи, види
Bacillus, Escherichia coli, Pseudomonas
aeruginosa і Proteus vulgaris.(1)
Лістерії ростуть в діапазоні рН 4.4-9.6,
і виживають в
продуктах харчування з рівнем рН за межами зазначених
величин.(2) Визначення
Listeria засноване на успішному
виділенні організму, біохімічних
характеристиках і серологічному підтвердженні.
Серед лістерій тільки Listeria monocytogenes
відома як патоген, який викликає інфекційні захворювання людини. В 1926 Murray, Webb і
Swann,(3) вперше описали, що Listeria
monocytogenes є широко
поширеною проблемою в галузі суспільної охорони здоров'я та харчової
промисловості. Цей організм може викликати захворювання
людей, такі як
менінгіт, енцефаліт і септицемію; тропізм
Listeria monocytogenes
до центральної нервової
системи призводить до важких хвороб, часто з високою
летальністю або з
неврологічними розладами в якості ускладнень після
перенесеного захворювання,(4) особливо
в ослаблених осіб і вагітних жінок.(5) Про перший харчовий спалах
лістеріозу повідомлялося в 1985 році.(6) З тих пір
мікробіологічні та епідеміологічних дані про
спорадичні і епідемічні випадки лістеріозу
свідчать про те, що основний шлях передачі лістеріозу - через споживання харчових продуктів, контамінованих Listeria
monocytogenes.(7) До продуктів,
що можуть слугувати джерелами зараження, включають
мексиканський сир, салат з капусти, індичі
сосиски, пастеризоване молоко і маринований
свинячий язик.(8) Listeria monocytogenes виділяли
з продуктів молочної та інших
галузей харчової промисловості;
крім того Listeria
monocytogenes широкорозповсюджена в природі, присутня
в багатьох необроблених
продуктах, в ґрунті,
стічних водах, силосі
і річковій воді.(9)
Основа бульйону Фрейзера заснована на формулі Fraser і Sperber (10) і
використовується для виявлення лістерій у харчових продуктах. Основа бульйону Фрейзера розроблена так,
щоб забезпечити оптимальні умови для росту Listeria
з продуктів харчування і проб з навколишнього середовища.
Принцип дії:
Основа бульйону
Фрейзера містить пептичний перевар тваринної тканини,
гідролізат казеїну, дріжджовий екстракт і м’ясний екстракт,
що роблять середовище високопоживним, надаючи
азот, вуглець та
інші поживні речовини, необхідні
для росту організмів.
Фосфати забезпечують буферні властивості середовища.
Всі види лістерій демонструють бета-глюкозидазну
активність, яка доказується почорнінням
середовища. Лістерії гідролізують
ескулін до глюкози і ескулетину. Останній в поєднанні
з іонами тривалентного заліза з тривалентного
цитрату амонію (MS130)
утворює 6-7-дигідроксикумарин, чорно-коричневий комплекс. Амонійний цитрат заліза також посилює ріст L. monocytogenes. Висока солетолерантність лістерій (до хлориду
натрію) використовується для інгібування росту
ентерококів. Хлорид літію також використовується для пригнічення ентерококів,
які також мають здатність гідролізувати ескулін. Ріст супутніх бактерій в значній мірі
пригнічується додаванням налідиксовой кислоти і
гідрохлориду акрифлавіну (MS131I).
Формула \ Літр
|
Інгредієнти |
Грам/літр |
|
Пептичний перевар тваринної тканини |
5,00 |
|
Ферментативний гідролізат казеїну |
5,00 |
|
Дріжджовий екстракт |
5,00 |
|
М'ясний екстракт |
5,00 |
|
Хлорид натрію |
20,00 |
|
Натрію
гідрофосфат
(х2Н2О) |
12,00 |
|
Калію дигідрофосфат |
1,35 |
|
Ескулін |
1,00 |
|
Хлорид літію |
Основа бульйону Фрейзера, 500 гр
Рекомендовані товариСелективна добавка Фрейзера (MS131І)Селективна добавка Фрейзера (MS131І) Призначення: для селективного виділення Listeria mon.. 270.00 грн |





